17 augustus 2021

ATLAS COPCO TUNNELBOOR OP TRANSPORT

GEINTERESSERD IN DE GESCHIEDENIS VAN ATLAS COPCO?


Atlas Copco maakte in het begin het producten voor spoorwegen. Rond 1900 werden de eerste compressoren, gereedschappen en steenboren ontwikkeld. Nu zijn ze wereldleider op deze en vele andere producten.

Atlas werd opgericht in 1873 in  het Zweedse Stockholm, om Swedish Rail te voorzien van alle soorten apparatuur voor het bouwen van een Zweedse spoorweg. Maar door de snelle groei van de Zweedse spoorwegen was Atlas halverwege de jaren 1880 al begonnen met een strategische verschuiving naar de productie van meer geavanceerde producten, zoals stoommachines en ketels.

Aan het begin van de jaren 1890  ontwikkelde ingenieur genaamd Gustaf Ryd een pneumatische kithamer en een klinkhamer. Deze machines bleken van grote  waarde er moesten ook reserveonderdelen en vervangingen worden geproduceerd.

Rond 1909  werd de afdeling  pneumatiek  gereedschappen en luchtcompressoren snel uitgebreid. Al in 1904 ontwikkelde  het bedrijf de eerste steenboor.  De overige productielijnen werden geleidelijk afgebouwd. De dieselactiviteit nam sterk af en moest in 1948 worden stopgezet.

Back
ATLAS COPCO TUNNELBOOR OP TRANSPORT